Береза тополелиста

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Betula populifolia)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Береза тополелиста
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Букоцвіті (Fagales)
Родина: Березові (Betulaceae)
Рід: Береза (Betula)
Підрід: Betula subg. Betula
Вид:
Береза тополелиста (B. populifolia)
Біноміальна назва
Betula populifolia
Береза тополелиста у Національному ботанічному саду імені Миколи Гришка НАН України

Береза тополелиста (Betula populifolia Marshall) — дерево родини березових (Betulaceae).

Ботанічний опис[ред. | ред. код]

Дерево до 10 метрів заввишки, стовбур діаметром до 25 см. Кора тьмяна, біла, як крейда, або попеляста, щільна, насилу розділяється на шари. Гілки піднімаються вгору, молоді гілочки червонувато-коричневі.

Бруньки тонкі, гострі, коричневі, восково-блискучі, віддалені від гілки. Листя трикутно-яйцюваті або трикутні, 6-8 см завдовжки і 4-6 см завширшки, з усіченою основою, на кінці відтягнуте в довге тонке вістря з нерівномірними гострими зубцями по краю, голі, зверху блискучі, яскраво-зелені, знизу блідо-зелені, в молодості клейкі, смолисті, на тонких, голих черешках довжиною 1,5-2,5 см.

Маточкові сережки циліндричні, довжиною 1,5-2,5 см, діаметром 6 мм, прямі або пониклі. Приквіткові лусочки з ледь помітним запушенням, їхня довжина дорівнює ширині; середня лопать луски коротше бічних, дугоподібно відігнутих до основи.

Береза тополелиста — швидкоросла рослина (0,6 м за рік), але термін її життя невеликий (приблизно 20 років), це сама недовговічна з деревоподібних беріз.

Деревина м'яка, коричнева.

Поширення[ред. | ред. код]

У природі ареал виду охоплює атлантичне узбережжя Північної Америки — канадські провінції Острів Принца Едварда, Нью-Брансвік, Нова Шотландія, південь Онтаріо і Квебеку, американські штати Коннектикут, Іллінойс, Індіана, Мен, Меріленд, Массачусетс, Нью-Гемпшир, Нью-Джерсі, Нью-Йорк, Північна Кароліна, Огайо, Пенсільванія, Род-Айленд, Південна Кароліна, Вермонт і Вірджинія. Береза тополелиста зникла в штаті Делавер і знаходиться під загрозою зникнення у штатах Іллінойс і Індіана.

Зустрічається на безплідних ґрунтах. Зазвичай утворює чисті насадження на лісосіках, згарищах. На родючих ґрунтах зазвичай швидко витісняється більш довговічними породами.

Використання[ред. | ред. код]

Може використовуватися в групових посадках в парках на бідних ґрунтах, мало придатних для інших дерев, а також в посадках після гірничотехнічної рекультивації.

Деревина берези тополелистої часто використовується як дрова, як сировина для целюлозної промисловості і для отримання деревного вугілля. Також її широко використовують для виготовлення найпростіших дерев'яних виробів — котушок, прищіпок, зубочисток …

Посилання[ред. | ред. код]